سئو چیست ؟ واژه SEO مخفف Search Engine Optimization است که معادل فارسی آن سئو یا «بهینه سازی موتور جستجو» گرفته شده است. به تعبیر دیگر، سئو فرایند کسب و افزایش کیفی و کمی ترافیکِ وبسایت از نتایج جستجوی رایگان، ارگانیک و طبیعی در موتورهای جستجوست. همه موتورهای جستجوی بزرگ مانند گوگل، بینگ و یاهو نتایج جستجوی اولیه دارند که در آن مطالب یا ویدیوها براساس مرتبط بودنِ محتوا با جستجو یا همان نیاز کاربر رتبهبندی میشوند. منظور از ترافیک رایگان و ارگانیک ترافیکی است که بدون پرداخت هزینهی تبلیغات یا Paid Search Ads به موتور جستجو حاصل میشود. برای درک بهتر بیاید به تعاریف جداگانه بپردازیم:
سئو چیست: برخی مفاهیم
- کیفیت ترافیک: وبسایت شما میتواند بازدیدکنندگان بسیاری جذب کند. اما اگر گوگل به آنها بگوید که شما فروشندهی پوشاک هستید ولی در واقع در سایتتان شارژ تلفن همراه بفروشید این به معنای ترافیک با کیفیت نخواهد بود. شما باید بازدیدکنندگانی را جذب کنید که واقعا بهدنبال محصولات یا خدماتی باشند که در وبسایتتان ارائه میدهید.
- کمیت ترافیک: وقتی کاربرانی که به دنبال محصولات یا خدمات شما هستند از صفحهی نتایج موتور جستجو یا SERPs روی لینک سایت شما کلیک بکنند این ترافیک خوب است و هرچه بیشتر باشد بهتر است.
- نتایج ارگانیک: تبلیغات بخش عمدهای از صفحهی نتایج موتورهای جستجو را دربر میگیرند. اما نتایج یا ترافیک ارگانیک هر نوع ترافیکی است که شما هیچ پولی بابت آن ندادهاید.
به تصویر زیر نگاه کنید. دو قسمت سبز رنگ نتایج تبلیغاتی هستند و بخش زرد رنگ نتیجهی ارگانیک است که قطعا سئوی خوبی دارد. شاید کمتر متوجه این تبلیغات در صفحهی اول گوگل شده باشید. اما کافی است با یک آیپی خارج از ایران در گوگل جستجو کنید تا حجم تبلیغات را مشاهده کنید.
موتور جستجو؟
شاید با خود فکر کنید که یک موتور جستجو وبسایتی است که به آن میروید و سوالی در باکس جستجو تایپ میکنید و موتور جستجو سپس به شکلی جادویی لیست بلندی از صفحهها را به شما ارائه میدهد که احتمالاً پاسخهایی هستند به سوالتان. این کاملاً درست است. اما آیا تاکنون فکر کردهاید که چه اتفاقی پشت این لیستهای بلند رخ میدهد؟
روش کار اینگونه است: به عنوان مثال، گوگل یک crawler یا خزندهی وب دارد که در اینترنت به جستجوی هر نوع اطلاعاتی میپردازد که میتواند بیابد. این خزنده سپس تمام اطلاعاتی را که یافته است جمعآوری کرده و فهرست یا index میکند. این فهرست سپس وارد الگوریتمی (الگوریتم گوگل) میشود که هدفش تطبیقدادن همهی آن اطلاعات و دادهها با جستجوی کاربر است. عوامل بسیاری (200 فاکتور) در این الگوریتم موتور جستجوی گوگل و در نتیجه سئو دخیل هستند که در نوشتههای بعدی بهطور جامع بررسی خواهند شد. برخی از مهمترین عوامل:
- تعداد و کیفیت لینکهایی که به دامنه یا domain ارجاع میدهند
طول محتوا
قابلخواندن بودن محتوا
منحصربهفرد بودن محتوا
سرعت بارگذاری سایت
ترافیک سایت
کمیت و کیفیت حضور در شبکههای اجتماعی
کلیدواژه های بهکار گرفتهشده
تراکم کلیدواژهها
تصاویر بهکار گرفتهشده
بهینهسازی
سوال سئو چیست ابعاد مختلفی دارد. تا اینجا بهطور بسیار خلاصه به SE از SEO پرداختیم، یعنی به بخش موتور جستجو. بخش O یا بهینهسازی جایی است که افرادی که محتوا را تولید (نگارش) میکنند و روی وبسایتشان قرار میدهند آن را جذاب و مفید میکنند تا موتور جستجو محتوایی که تولید کردهاند را ببیند و کاربری هم که با این محتوا روبهرو میشود آن را بپسندد. بهینهسازی اَشکال مختلفی دارد، از مفید و موثر و بهاندازه بودن کاراکترهای عناوین متا title tag و شرحهای متا meta description گرفته تا ارجاعات داخلی وبسایت.
در این پست تلاش بر این بود تا شرح خلاصهای از برخی مفاهیم و تعاریف ابتدایی به مخاطب ارائه شود. در نوشتهای دیگر رویکردهای کلی به سئو را نیز در قالب سئو کلاه سفید و کلاه سیاه شرح داده ایم که می توانید مطالعه کنید. همچنین می توانید در نوشته ای دیگر با مفهوم دیجیتال مارکتینگ و اهمیت آن آشنا شوید.